Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lever i skuld till vår natur” – hör Teres Gärdin, vd på Jämtland Härjedalen Turism, om varför frågan om allemansrätten behöver diskuteras. Foto: Maria Harning/SVT

Ska naturen vara gratis? Länsturistchefen i Jämtland Härjedalen vill att frågan lyfts

Uppdaterad
Publicerad

Naturen i Jämtlands län lockar allt fler besökare, på gott och ont. Nu efterlyser Teres Gärdin, vd på Jämtland Härjedalen Turism, en diskussion om hur naturen ska hålla för besöksnäringen.

– Går du på en nöjespark får du betala ett inträde. Naturen här är forfarande gratis, min fråga är om den ska vara det?

2022 var ett bra år för turismen i länet. Nya rekord slogs och Jämtland Härjedalen turism beräknar att omkring 12,3 miljoner turistövernattningar gjordes i länet i fjol. Den siffran inkluderar betalda gästnätter, så som hotell och campingar, samt övernattningar i fritidshus, fricamping, tältning och besök hos bekanta.

Samtidigt ökar konflikter mellan olika intressen, främst i fjällvärlden. Länsturistchefen Teres Gärdin, efterlyser en nationell diskussion om rätten till naturen.

I klippet nedan får du en genomgång av rekordåret 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under 2022 slog turismen i Jämtland Härjedalen nya rekord. Foto: Fredrik Lundmark och Sara Leijman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.