I OS 1924 hette det ”militärpatrull” – idag är skidskytte en publikfavorit. Foto: SVT

Skidskytte – från gammal militärsport till VM i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Genom historien har skidskytte främst varit en militär angelägenhet. I den olympiska historien fanns sporten med redan vid de första vinterspelen i Chamonix 1924, under namnet ”militärpatrull”. Det var först till OS 1960 i Squaw Valley som sporten var med igen, som skidskytte.

Sverige har haft fina framgångar i sporten genom historien. Man har tagit 44 VM-medaljer totalt, varav 12 guld. Det är förvisso långt bakom sportens gigant Norge som tagit 66 guld i VM.

Inte första gången för Östersund

Redan 1970 arrangerade Östersund VM för första gången, men då endast för herrar. Stadion som finns idag, med skjutvall och läktare, fanns inte då utan tävlingarna höll till på I5:s skjutbana långt inne i skogen.

Skidskytte-VM 2019 Östersund

2008 stod Östersund värd för VM en andra gång. Arrangemanget blev en publiksuccé med sammanlagt 110 000 åskådare. Med stjärnor som Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson-Zidek, Carl Johan Bergman och Björn Ferry så fanns stora förhoppningar på svenska medaljer.

Dock blev den bästa svenska placeringen under VM en 4:e plats i mixedstafett, en disciplin där Sverige var regerande mästare.

Se mer om framstående svenskar och hur skidskytte utvecklats genom historien i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM 2019 Östersund

Mer i ämnet