Kristina Göransson, pedagog på Fjällgymnasiet, är glad över satsningen. Foto: SVT

Sverigeunik skidutbildning för särskoleelever

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten startar Sveriges första skidgymnasium för särskoleelever. Och det sker i Bergs kommun.

Det är Fjällgymnasiet i Bergs kommun som står som värd för VM i Klövsjö som går av stapeln i mitten av april. Men tävlingen är bara en del av skolans satsning på ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. Till hösten startar de Sveriges första skidgymnasium för särskoleelever. Skolan har blivit ackrediterade sex platser av Svenska handikappsidrottsförbundet – tre alpina elever och tre längdåkande elever.

– Det känns fantastiskt, säger Kristina Göransson som är pedagog på Fjällgymnasiet.

Vill minska fördomarna

Hon hoppas nu att både utbildningen, och VM.et som går i april, kommer att bidra till att fördomarna mot människor med intellektuellt funktionsnedsättning minskar. För fortfarande finns det kvar.

– Jag tror tyvärr att det finns ganska mycket kvar i Sverige att göra kring värdegrundsarbetet. Här behöver vi jobba på de bitarna, att inte göra det så märkvärdigt att det är just personer med intellektuell funktionsnedsättning utan att det snarare är idrottare som vill mäta sig mot världens bästa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.