Betesskadad skog gör att tillväxten i skogen försämras Foto: Maria Harning, SVT

Skogens tillväxt avtar – ger minskad avkastning i framtiden

Publicerad

Ökande älgbetesskador, sjukdomar och dålig föryngring innebär att skogens tillväxt i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten avtar kraftigt. Det visar en preliminär analys som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU har gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen.

SLU:s forskare har gått igenom den så kallade älgbetesinventeringen, Äbin och konstaterar att skadorna i ungskogen är så stora att det påverkar tillväxten.

I Jämtlands län till exempel har bara knappa 30 procent av föryngringarna i skogen förutsättningar att nå tillväxtmålet för skogen.

Älgbetesskadorna är huvudorsaken, men även sjukdomar är ett ökande problem. Och själva skogsplanteringen skulle kunna bli bättre.

– Kostnaderna är väldigt pressade vilket ger mindre tid till ett omsorgsfullt arbete med planteringarna, säger Urban Nilsson, professor vid SLU.

Nu ska SLU göra en djupare analys av datan och komma med förslag på åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.