Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektor Göran Åkesson om problemet med att barn saknas i skolan på grund av föräldrarnas oro för corona. Foto: SVT

Föräldrar med coronaoro håller friska barn hemma från skolan

Publicerad

Skolorna i Östersund har uppmärksammat att friska barn hålls hemma från skolan av sina oroliga föräldrar. Enligt Östersunds kommun har vissa barn inte varit i skolan på över en månad. Nu uppmanas därför föräldrar att skicka sina barn till skolan – förutsatt att de är friska.

Grundskolorna i Östersund misstänker att friska elever hålls hemma av föräldrar som är oroliga över att barn ska komma hem med coronaviruset.

Enligt Christina Kristiansson, verksamhetschef på barn- och utbildningsförvaltningen, har vissa barn varit hemma sedan sportlovet för sex veckor sedan.

– Hög frånvaro är en varningssignal. Det finns en risk när man kommer tillbaka efter att ha varit borta länge, det kan bli svårt att komma in i gänget och man har missat undervisning, säger Christina Kristiansson.

Svårt för skolorna

Göran Åkesson är rektor på Mimergården, där har åtta elever haft en lång frånvaro. Enligt honom ser det liknande ut på samtliga skolor i kommunen.

Efter en del möda har han fått kontakt med föräldrarna på sin skola och han hoppas att alla barn kommer tillbaka efter påsklovet, annars kommer man behöva vidta åtgärder.

– Får vi inte till en dialog och föräldrarna håller barnen hemma trots att de inte är sjuka måste vi överväga att göra anmälningar till Socialtjänsten eftersom man då bryter mot skolplikten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet