Skoterförare drabbas allt oftare av olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Förra året dog två personer, en skidåkare och en skoteråkare, i laviner i Sverige. Just olyckor med skotrar inblandade blir ett allt vanligare problem, både i laviner och andra olyckor.

– Skoteråkare generellt är väldigt olycksdrabbade både i form av lavinolycker men också framförallt i andra tillbud och olyckor, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella snöskoterrådet.

Det är väldigt många fler skoteråkare än tidigare, fler som åker utanför lederna, och då händer det andra typer av tillbud och olyckor.

Stort mörkertal

De allvarliga skadorna och olyckorna är välkända av både polis och sjukvård, men det händer en hel del olyckor utan skador för de inblandade som inte kommer fram i statistiken:

– Det är ett stort mörkertal på alla laviner som drar med sig folk men där det går bra. Det mörkertalet försöker vi reda ut varje vinter, säger Per-Olov Wikberg.

Förra vintern var det omkring 30 allvarliga olyckor med 2 omkomna, men det skedde närmare 90 tillbud där skidåkare eller skoteråkare utlöste laviner.

Vill se en förändring

– Den förändring jag skulle vilja se är att man förstår konsekvenserna när man kör brant, fort och när man åker så att man kan köra på träd eller i isvakar på sjöar, säger Per-Olov Wikberg.

Vid ungefär hälften av alla tillbud som händer kring laviner i svenska fjällen varje år så är det skoteråkare som råkar illa ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.