Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Lundgren blev fångad av en lavin som rasade ned emot honom. Hjälmkameran fångar dramatiken. Foto: Patrik Lundgren

Patrik träffades av lavinen – hjälmkameran visar dramatiken

Publicerad

Skoteråkaren Patrik Lundgren från Timrå blev i fredags fångad av en lavin. Hans hjälmkamera filmar de dramatiska ögonblicken. Han överlevde, men fick sig en rejäl tankeställare.
– Det var så många saker som vi gjorde fel och som satte oss i en fruktansvärt onödig fara.

OBS! Artikeln publicerades den 1 maj 2017.

Det är dramatiska sekunder som fastnat på filmen från i fredags vid Åkersjön, Föllinge i Jämtland. Patrik Lundgren har stannat med sin snöskoter, medan kamraten Oscar Fors kör uppför berget – och högst uppe utlöser en stor lavin som kommer farande ned mot Patrik.

Han står i flera sekunder och tvekar över vad han ska göra, försöker sedan i panik fly undan snömassorna – men blir sedan kastad omkull och snurrar runt i framkanten av lavinen.

Mer och mer tacksam

Han berättar efteråt om dramatiken, och hur han hunnit tänka igenom det inträffade mer än en gång.

– På något mirakulöst sätt klarade jag mig med endast en lårkaka och Oscar klarade sig helt oskadd. Jag blir mer och mer tacksam över det för varje dag som går, när det sjunker in hur pass illa det hade kunnat gå, detta – på grund av att vi inte tänkte oss för det minsta. Trots att vi några sekunder innan satt och pratade om en lavin som gick på samma ställe tidigare i vinter när vi var i Åkersjön, skriver Patrik Lundgren på sin Facebook-sida på söndagen.

”Ett rejält uppvaknande”

Han reflekterar kring vad de gjorde fel och därmed hamnade i den livsfarliga situationen. Saker som de förmodligen gjort varje skotertur utan att inse faran – saker som nu blir självklara att ta hänsyn till.

– Jag tror jag talar för båda när jag säger att vi fick oss ett rejält uppvaknande och en läxa som heter duga! En lavinkurs ska jag se till att gå och det borde du med om du inte redan har gjort det, för din och dina kompisars säkerhet, skriver han till sina vänner på Facebook.

Uppmanar till försiktighet

Patrik Lundgren kommer att fortsätta att köra snöskoter. Men han kommer alltid att ha med sig denna nya lärdom i bakhuvudet, skriver han. Och han hoppas att hans skoterkamrater också är extra försiktiga.

– För känslan när man tror att man kommer att bli levande begravd i snön är inget jag vill att någon ska behöva uppleva, skriver Patrik Lundgren.

SVT har fått Patriks tillåtelse att citera från hans Facebook och att använda videon.

Här inträffade lavinen. Foto: SVT

LÄS MER: På måndagen inträffade en lavin i samma område

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fjällsäkerhet

Mer i ämnet