Kalle Gustavsson, Hörnsjö, upplevde en lavin och vännerna fångade det hela på bild. Foto: privat

Fångar lavinen på film

Uppdaterad
Publicerad

När Kalle Gustavsson körde med sin skoter längs bergväggen på Grönfjäll började den lösa snön bakom honom att röra på sig. En lavin hade börjat rasa, och vid foten av bergsväggen stod hans tre kompisar – och fångade allt på film.

– Vi hade hemskt tur. Det är kraftfullt, berättar Kalle Gustavsson från Hörnsjö.

24-årige Kalle Gustavsson från Hörnsjö utanför Nordmaling var i lördags ute på en skotertur i Grönfjäll i Vilhelmina med ett par vänner när den trevliga åkturen plötsligt förvandlades till en mardröm.

– Vi var och körde på fjället och jag skulle klättra upp för bergssidan med skotern Jag har kört där innan också i flera år, berättar Kalle för SVT Västerbotten.

”Väldigt, väldigt nära dem”

Han tog fart på skotern och körde upp för bergssidan, men när han tagit sig en bit upp och vänder sig om i riktning mot sina tre kompisar som står vid sina skotrar vid bergsväggens fot så börjar snötäcket röra på sig. Den lösa snön på bergssidan hade börjat glida, och helt plötsligt rasade en lavin ner från berget – rakt mot kompisarna som står och filmar Kalle.

– När jag såg det så blev jag jätteorolig för mina kompisar som stod där nere. Jag såg dem först inte direkt, men sedan dök de upp. Lavinen kom väldigt, väldigt nära dem. Nästan fram till fötterna på dem, återberättar Kalle.

Fyra meter snö efter raset

Hans tre vänner undkom lavinen utan någon fara då de kunde hoppa på sina skotrar och ta sig i säkerhet när de körde åt sidan. När snön till slut haft lagt sig hade området där lavinen nyss rasat byggts upp med tre, fyra meter i höjd, berättar Kalle.

Det var ett skärrat gäng som klarade sig under naturfenomenet, och första gången som Kalle Gustavsson upplevt en lavin.

– Man blir skärrad. Vi hade hemskt tur. Det är kraftfullt, man förstår inte hur kraftfullt det är förrän man väl varit uppe i en lavin, säger han.

Tänker till efter händelsen

Kalle, som är en van skoteråkare, är glad att han klarat sig, och efter helgens skräckupplevelse kommer han tänka om:

– Jag har inte haft lavinutrustning förut, men nu har jag börjat fundera om man ska köpa det för ganska billiga pengar. Vi blev alla skärrade, men man kunde pusta ut när det gick så pass bra som det gjorde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.