Anders Vestlin och Martin Borg, skoteråkare.

”En spade ska man alltid ha i ryggsäcken”

Uppdaterad
Publicerad

Flera laviner har utlösts i fjälltrakterna den senaste tiden och nu varnar företagare inom skoterturism för riskerna. De menar att de som ska ut på fjället måste lära sig mer om lavinfaran.

Just nu fylls fjällen av de som vill gå på tur på skidor eller åka skoter i lössnö – och de kan utlösa laviner. Företagaren Anders Vestlin i Saxnäs har egen erfarenhet.

– Jag har själv utlöst flera laviner och tänjt på gränserna. Man vill ha adrenalinet, men det har gått bra, säger Anders Vestlin.

Tipsar om spade och sond

Senast i helgen gick en i Borgafjäll då en skoterförare begravdes av snömassorna. Nu vill Anders Vestlin och lavinutbildaren Martin Borg att fler skoterförare utbildar sig, det är deras eget ansvar, menar Vestlin och Borg.

Vad är det viktigaste man har med sig?

– Sunt förnuft och lite utrustning. Transceiver ska alltid sitta på kroppen. En spade ska man alltid ha med sig och en sond. Det är bra att ha det i ryggsäcken på ryggen, för har man det på skotern kan det försvinna i lavinen, säger Martin Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.