Demonstrerade strypgrepp på flicka – åtalas för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Han ströp en ung flicka så att hon svimmade, en ”lek” som kunde sluta värre än det gjorde. Nu åtalas en man i 20-årsåldern för misshandel.

Händelsen ska ha inträffat i november förra året under höstlovet på en snabbmatsrestaurang i Östersunds kommun. Den åtalade mannen var där tillsammans med en grupp personer i högstadieåldern.

De satt bland annat och pratade om ett grepp som kunde få en person att svimma, ett grepp som mannen kunde göra, enligt vad som framgår i förundersökningen.

Filmades och spreds

Den unga flickan ville då att han skulle demonstrera det på henne, vilket hon också säger i polisförhör. Då ska mannen alltså genom ett strypgrepp ha fått den unga flickan att bli medvetslös en kort stund. Det hela filmades av en i gruppen, och filmen ska sedan ha spridits.

Skolan som flickan gick på snappade upp filmen och valde att göra en polisanmälan. Enligt skolan så ska detta strypgrepp vara en lek som uppkommit och florerar bland ungdomarna som går på skolan.

Mannen erkänner händelseförloppet och åtalas nu för misshandel, alternativt framkallande av fara för annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.