Beslut om skyddsjakt på åtta lodjur i länet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län har fattat beslut om skyddsjakt på högst åtta lodjur inom tre jaktområden i länet.

Enligt Länsstyrelsen jagar lodjur under vinterbetessäsongen mycket ren som medför stora skador på rennäringen.

– De senaste tre åren har vi haft en väldokumenterad problematik inom områdena och nu försöker vi få en effektivare jakt. På det sättet blir det färre handläggningsärenden under vintern, säger Nicklas Rumm, vilthandläggare på Länsstyrelsen, till SVT Nyheter Jämtland.

Jakttiden är mellan 24 november fram till 31 januari 2018.

Ställer krav på bakspårning

Länsstyrelsen ställer krav på så kallad bakspårning vid skyddsjakten på lodjur. Den som jagar ska försäkra sig om att jakten genomförs på ett ensamt lodjur. Därför ska en spårning ske minst en kilometer innan jakten kan påbörjas.

Honor med en eller flera ungar samt medföljande ungar är fredade. Årsunge som efter bakspårning visat sig vara ensam och inte åtföljts av någon hona får dock fällas.

Skyddsjakt på järv stoppades

I slutet av oktober fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på högst 13 järvar i länet. Detta beslutet överklagades av Svenska rovdjursföreningen och nu är jakten stoppad till ett slutgiltigt beslut tas av Förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.