Skyddsjakt på lodjur stoppades – nu överklagar Länsstyrelsen beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Luleå upphävde Länsstyrelsen i Jämtlands beslut om skyddsjakt på åtta lodjur i länet. Nu överklagar Länsstyrelsen beslutet till Kammarrätten.

Enligt Länsstyrelsen jagar lodjur under vinterbetessäsongen mycket ren som medför stora skador på rennäringen. Därför tog man i slutet av november ett beslut om skyddsjakt på åtta lodjur i länet.

Förvaltningsrätten i Luleå däremot ansåg att Länsstyrelsen inte tillräckligt väl beskrivit de skador som lodjuren orsakar rennäringen. Detsamma gäller vilken effekt jaktbeslutet får och därför inhiberade de Länsstyrelsens beslut vilket stoppade skyddsjakten.

Länsstyrelsen: ”Bra för alla parter”

Nu väljer Länsstyrelsen att överklaga Förvaltningsrättens beslutet till Kammarrätten.

– Det är bra för alla parter att frågor som gäller skyddsjaktsbeslut prövas av domstolarna så förvaltningen blir mer förutsägbar, säger Henrik Hansson, chef för viltfunktionen på Länsstyrelsen i Jämtland i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer