Den 2 december sa Göthe Hammarström, Svegs IK, så här om björnen i Sveg Foto: Morgan Grip

Idrottsklubb vill rädda träbjörnen i Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för den rivningshotade träbjörnen i Sveg diskuterades idag i kommunledningsutskottet i Härjedalen. Något beslut fattades inte idag och det kan nu finnas ett litet, litet hopp för träbjörnen. Svegs IK har nämligen meddelat att man vill rädda den.

– När vi förstod hur illa det var och att kommunen inte har pengar till renovering så insåg vi att någon måste ta tag i det hela och då gjorde vi det, säger Göthe Hammarström hos Svegs IK.

Han säger att man gör bedömningen att björnen går att rädda och att man nu tar reda på vad en renovering kan kosta och att man därefter försöker hitta finansiärer.

Landmärke för hela kommunen

– Björnen är ju ett landmärke för hela kommunen, säger Göthe Hammarström.

Den 13 meter höga björnen vid kyrkan i Sveg stod klar 2005. Så småningom upptäckte man att den inte stod emot regn och snö utan den tog in vatten och började både mögla och ruttna.

Problemet förvärrades när det blev strömavbrott och den avfuktare som placerats inne i björnen slutade att fungera. Björnen har försetts med ett täcke så att det inte ska regna in och hakstöd för att huvudet inte ska trilla av.

Björnen har slagsida

I höstas, vid den årliga besiktningen, konstaterade byggkonsultfirman att björnen har slagsida och bör rivas.

Beslut om björnens framtid ska fattas av kommunstyrelsen i Härjedalen den 16 december. Sedan några veckor är den inhägnad ifall den skulle rasa.

Björnens skönhet har också diskuterats. I boken ”Trista sevärdheter” som kom 2011 fanns den med. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.