Kommunalråden vill att Östersund jobbar för hela länet. Foto: foto SVT

Småkommunerna i länet vill att Östersunds kommun tar större ansvar

Uppdaterad
Publicerad

De mindre kommunerna i länet tycker det är på tiden att Östersunds kommun ändrar attityd och agerar utifrån hela länets bästa. Kommunikationer och hjälp med kompetens är prio ett.

Therese Kärngard (S), kommunalråd i Berg välkomnar Bosse Svenssons initiativ till att växla upp när det gäller samarbetet mellan länets kommuner.

– Det är en solklar fortsättning på det samarbete som vi redan har i länet, säger Therese Kärngard. Att vi nu gör det bättre.

Väntat länge på bättre samarbete

Mikael Westin (C), kommunalråd i Ragunda, tycker det är på tiden att samarbetet mellan Östersund blir bättre.

– Östersund måste ta ett större ansvar och det verkar man vilja göra, säger Mikael Westin. Jag har väntat länge på det här.

Komunalråden lyfter samma frågor. Kompetensförsörjningen ligger högt på dagordningen.

– Vi får en kompetenskris med framtidens pensionsavgångar, säger Mikael Westin. Jag hoppas att vi kan köpa tjänster av Östersunds kommun som har en stor organisation.

Svårt betala ut löner

Mikael Westin ger exempel.

– Vi har två som arbetar med löner. Är en sjuk och på semester har svårt att betala ut lönerna. Här skulle Östersunds kommun kunna stötta. Och har inte råd med en egen stadsarkitekt. Den tjänsten skulle vi kunna köpa av Östersund eller en annan kommun i länet.

Therese Kärngard framhåller vikten av hjälp för att driva viktiga utvecklingsfrågor.

– Inlandsbanan är väldigt viktig för oss i Berg för att få till en pendling till Östersund. Här kan vi hjälpas åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.