Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska ha så mycket skogsbruk som möljigt i Sverige. För avverkar vi inte i Sverige behöver träråvaran hämtas någon annanstans från, exempelvis Amazonas, säger småskogsägare Tobias Jonmeister, som har en gård med skog, ett par mil utanför Östersund. Foto: Marie Selander/SVT

Småskogsägare om hur skogen ska användas: Bättre avverka i Sverige än i Amazonas

Uppdaterad
Publicerad

Ska mer skog skyddas eller ska mer skog avverkas? Meningarna är högst delade i frågan. För småskogsägare Tobias Jonmeister, Östersund, är valet självklart.

– Vi ska ha så mycket skogsbruk i Sverige som möjligt. Avverkar vi inte här så ska råvaran tas någon annanstans ifrån, som Amazonas, säger han.

I klippet ovan hör du mer om hur småskogsägare Tobias anser att skogen ska användas. I klippet längst ner i artikeln svarar han på frågan om vad skogsbruket behöver förbättra.

SVT träffar småskogsägare Tobias Jonmeister på hans skogsfastighet i Kyrkås, ett par mil utanför Östersund. Den här dagen är han i färd med att ta ner ett par träd som ska användas till ett byggprojekt i byn. Men när stora arealer skog avverkas är det större skogsmaskiner som tas in.

Striden om skogen

Tionde generationen på gården

Tobias Jonmeister är en av landets cirka 310 000 privata skogsägare i som tillsammans äger hälften av skogen i Sverige. Han är tionde generationen skogsägare på sin gård.

– För mig är skogen ett förvaltande av min släkts gård, säger han och konstaterar att dottern Lovisa, som följer med honom ut på ägorna, blir den elfte generationen.

”Mer skogsbruk krävs”

Tobias Jonmeister är också anställd vid skogsägarföreningen Norra Skog.

Sverige har ett hållbart skogsbruk, anser han. Visst finns förbättringspotential, men vid en internationell jämförelse tycker han att svenskt skogsbruk – inte överraskande kanske – är det bästa. Mer skogsbruk är vad som behövs, anser han.

– Efterfrågan på trä- och pappersvaror kommer inte direkt att minska, vi ska ju ersätta olja, kol och plast. Jag tycker vi ska ha så mycket skogsbruk som möjligt i Sverige, säger Tobias Jonmeister.

LÄS MER: Naturskyddsföreningen om läget i skogen: ”Vi har en naturkris”

Lång tid att få ersättning

Samtidigt ska värdefull skog skyddas. Det har slagits fast i Sveriges miljömål. Den biologiska mångfalden behöver värnas.

Själv har han avsatt skog genom frivilliga avsättningar, men också fått ersättning för ett område kalkbarrskog som avsatts som skyddad nyckelbiotop. Han är positiv till att det i skogspropositionen slagits fast att det ska vara frivillighet i grunden när skog skyddas.

Problemet är att det ofta tar lång tid att få ersättning, menar han och berättar att han själv fick vänta i tio år på ersättningen för biotopskyddet.

”Politikerna måste våga välja”

Det finns en konflikt mellan hur skogen bäst används för att klara efterfrågan på trä- och pappersvaror och klimatomställningen – och att värna den biologiska mångfalden.

– Den konflikten måste upp till ytan, och folk – politiker – måste våga välja, säger Tobias Jonmeister.

Det kravet är han inte ensam om att ställa, det kommer nu från många olika håll. från skogsnäringen i stort men också från miljöorganisationer och myndigheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Småskogsägare Tobias svarar på frågan om vad skogsbruket behöver förbättra. Foto: SVT

Skogen och dess ägare

Det totala antalet skogsägare uppgick år 2021 till 311 479 personer.

Den skogsmark där det idag planteras och avverkas skog – det som benämns den produktiva skogsmarken – ägs till 48 procent av dessa privata markägare.

Övriga ägare är:

24 procent Privatägda aktiebolag

12 Statliga aktiebolag

8 procent Staten

6 procent Övriga privata ägare

1 procent Övriga allmänna ägare

(Källa: Skogsstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet