Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Magnus Löfgren och Mats Ågren om hur de upplevde höstens jakt och varför de är emot de många avlysningarna. Foto: SVT

Småviltsjägare kritiska till stora avlysningar i fjällen

Publicerad

Många småviltsjägare vill jaga i fjällen. Men i höstas var det flera som fick se sina planerade jakter avlysta.

– Det känns inte bra. Vi har blivit en slagpåse i debatten, säger jägaren Mats Ågren.

De som vill jaga på fjällen måste först ta reda på var de får jaga. I Jämtlands län kan länsstyrelsen exempelvis avlysa ett område för småviltsjakt om det stör renskötseln eller när samebyar ska jaga älg.

Men hösten 2020 skedde en märkbar färändring. Då kom fler ansökningar jämfört med tidigare år, och samebyar begärde även längre avlysningsperioder.

Mats Ågren och Magnus Löfgren är inbitna jägare. Båda har fågelhundar och brukar ofta vara på fjället och jaga ripa.

– Det slog ner som en bomb när de stängde ner områden så att det tillslut inte blev någonting kvar att jaga på, säger Magnus Löfgren.

Tror Girjasdomen påverkat

De två jägarna ställer sig frågande till vad det var som hände.

– Betesförhållanden har säkert förändrats och det måste man ha respekt för. Men det kan väl inte ha skett så mycket på ett år utan det måste vara andra skäl som gjorde att man stängde så otroligt mycket mer, säger Mats Ågren.

Både han och Magnus Löfgren tror att samebyar kan ha påverkats av Girjasdomen. Där har högsta domstolen gett Girjas sameby ensamrätt att upplåta jakt och fiske i området.

– Men handlar det om det så är det här fel sätt att driva den på. Man använder oss som slagpåsar. Att stänga oss ute gagnar inte sakfrågan. De får ge sig på politiker istället, säger Mats Ågren.

Avlysningar med kort varsel

Samtidigt är de två jägarna också kritiska till länsstyrelsen. De menar att myndigheten hanterade frågan dåligt. Bland annat pekar de på att många ansökningar om avlysningar kom med kort varsel. Många fick beskedet dagen innan eller samma dag.

– Det har skapat irritation hos många, säger Mats Ågren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om fjällen

Mer i ämnet