Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är svårt att säga om vi nått kulmen på den höga smittspridning som kom efter jul- och nyårshelgen, menar smittskyddsläkaren Micael Widerström. Foto: Fredrik Lundmark / SVT

Smittskyddsläkaren: ”Fortsatt hög smittspridning – vi räknar med att det kan ta tid”

Publicerad

Samtidigt som Regeringen och Folkhälsomyndigheten för dialog om när Sverige inte längre ska klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, är smittspridningen i Jämtlands län fortsatt mycket hög.

Region Jämtland Härjedalens smittskyddsläkare, Micael Widerström, menar att det är svårt att säga om vi nått kulmen av den kraftiga uppgång av smittspridning som kom efter jul- och nyårshelgen.

– Det är fortsatt extremt mycket smitta just nu. Det kan gå fort nedåt igen, men problemet är att viruset ändrar sig hela tiden vilket påverkar kurvan. Att det bara skulle ta någon vecka känns inte troligt, men om ett par månader kommer det sannolikt se mycket bättre ut, säger Micael Widerström.

Lättade restriktioner – en trovärdighetsfråga

Att Sverige skulle sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, precis som Danmark gjorde under måndagen, är trots den mycket höga smittspridningen ändå ett möjligt steg att ta menar Widerström.

– Det finns inte samma koppling mellan hur många som smittas och hur allvarligt sjuk man blir som det gjorde i början av pandemin, speciellt om man är vaccinerad. Då kan vi inte ha restriktioner som är oproportionerliga – det är en trovärdighetsfråga.

Framåt april tror smittskyddsläkaren att läget kommer att se mycket bättre ut – se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.