Den falskskyltade lastbilen var lastad med drygt 15 000 liter öl Foto: Norska tullen

Smugglade 15 000 liter öl till Norge – kan få fängelse

Publicerad

En man riskerar nu att dömas till fängelse för att ha försökt smuggla in 15 000 liter öl över gränsen i Härjedalen. Det är det största alkoholbeslaget hittills i Norge i år.

Det var i början av maj som den norska tullen på tullstationen i Vauldalen stoppade ett lastbilsekipage med falska norska skyltar. Bilen kom körande från Härjedalen. I lastbilen fanns 15 444 liter öl. Det rapporterar NRK Tröndelag.

Lastbilschauffören, en 32-årig polsk medborgare hävdade att han inte kände till vad lastbilen var lastad med.

Den falskregistrerade lastbilen som stoppades i Vauldalen i början av maj, fylld med öl.

Under onsdagen stod 32-åringen inför rätta, åtalad för grov smuggling. Åklagaren menar att alkoholen var beställd och att chauffören ingår i en polsk smugglarliga.

Väljer små vägar

– Det är svårt att avslöja dem, säger åklagaren Trygve Angen till NRK. De använder metoder som gör att de sällan åker fast. De byter chaufförer, har falska skyltar och kör vägar som de vet att det är minst risk att åka fast.

Åklagaren yrkar på att mannen döms till fängelse i ett år och fyra månader, samt att han aldrig mer ska få köra bil i Norge.

32-åringen har erkänt delar av det han anklagas för, men förnekar att han ingår i en smugglarliga.

Dom väntas nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer