Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersunds Arena omvandlas från hockeyarena till curlingarena på rekordkort tid. Se ismakarna förbereda isen. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Snart dags för Curling-EM i Östersund – se förberedelserna

Publicerad

Till helgen inleds Curling-EM i Östersund. En stortävling som med kort varsel hamnade i Östersund när Ryssland, pga kriget mot Ukraina, fråntogs arrangemanget. Nu är det är bråda dagar att få till tävlingsbanorna, där flera av världens bästa curlinglag kommer att göra upp om medaljerna.

Organisationskommitténs ordförande, Per Bergman, svarar i telefon flera gånger under tiden vi träffas. Det är mycket som ska klaffa innan tävlingarna börjar till helgen.

– Vi ligger i fas med planeringen. Eller vi ligger, peppar peppar, till och med lite före planeringen, säger Per Bergman nöjt.

Stora tävlingar

På fredag måste allt vara klart. Då ska Europas bästa damer och herrar ha tillgång till isen för träning. Det är också en av de största tävlingarna som finns inom curling.

– Ja, bara OS och herr- och dam-VM är större. Och det är också ett stort medialt intresse. Tävlingarna härifrån Östersund sänds tex också i Kanada, även fast de inte är med och tävlar, berättar Per Bergman.

Bara för att få till den omfattande TV-produktionen kommer det att behövas ett femtiotal personer.

Ekonomi

Ekonomiskt är det ett tufft arrangemang att ta på sig. Speciellt med den korta tid som Östersund haft på sig men det finns sponsorer och Östersunds kommun är också med och betalar. Enligt Per Bergman beräknas den samhällsekonomiska effekten av Curling-EM bli ca 12 miljoner i turistintäkter som hotellboenden och kringaktiviteter.

– Men vi hoppas också att många nu tar chansen att på plats se några av världens bästa curlingspelare.

Se mer från förberedelserna i klippet ovan.

A-EM spelas i Östersund Arena och inleds fredagen den 18 november. Klockan 20:00 spelas de första matcherna. Därefter spelas matcher klockan 9:00, 14:00 och 19:00 fram till slutspelet som inleds på torsdag den 24 november.

Sammanlagt 20 lag deltar i A-EM, tio damlag och tio herrlag.

Samtidigt arrangeras också B-EM i Curlinghallen i Östersund. Där inleds turneringen på lördag, den 19 november och avslutas den 26 november. I den turneringen deltar sammanlagt 26 lag: Tio damlag och 16 herrlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.