Uthyraren Gustav Eliasson tycker att det är bra att det införs krav om giltigt förarbevis för vattenskoter. Foto: Lukas Johansson, Melisa Hagelin Sepulveda/SVT

Snart krävs förarbevis för vattenskoter – uthyraren i Östersund: ”Jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Att åka vattenskoter har blivit allt mer populärt. Men då har också olyckorna i samband med det ökat. Därför införs nästa år krav på förarbevis för att köra vattenskoter.

Men hur påverkas vattenskoteruthyrare? Hör uthyraren Gustav Eliasson från Östersund prata om detta i videon.

I mitten av juni beslutade riksdagen att införa ett krav om giltigt förarbevis för vattenskoter från och med den 1 maj 2022. En av de som kommer att påverkas av förändningen är uthyraren Gustav Eliasson:

– Är det en vanlig dag som är fin, då är det helt sjukt vilket drag det är, säger Gustav Eliasson.

Hur kravet om ett giltigt förarbevis kommer att påverka vattenskoteruthyrare är inte riktigt helt säkert, men Gustav Eliasson har ändå börjat fundera över vad den här förändringen kan betyda för dem.

Här är stegen till hur man kan få ett giltigt förarbevis

Utbildningen för att ta förarbeviset ska vara minst 15 timmar och för att kunna genomföra den behöver man vara 15 år eller äldre.

Det finns en teoretisk del som avslutas med ett prov, detta prov behöver vara godkänt. Förutom det teoretiska så kommer det även att finnas en praktisk del där utbildare kontrollerar att eleven har rätt färdigheter.

Är hela kursen godkänd kan eleven därefter ansöka om ett förarbevis hos transportstyrelsen.

Från och med maj nästa år krävs det ett giltigt förarbevis för att få köra vattenskoter. Foto: SVT grafik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.