I Bruksvallarna förbereds tester för att spara snö under tyg istället för sågspån. Foto: SVT

Snöforskning flyttar ut i verkligheten

Uppdaterad
Publicerad

Forskningen kring olika sätt att spara snö på Mittuniversitetet följs av Europas skidorter. Nu tar man steget ut från labbet till riktig miljö.

Forskningen kring hur man på bästa sätt ska spara snö i framtiden följs av skidorterna. Att spara snö kommer bli nödvändigt för att vara med i kampen om evenemang och skidturister, menar Erik Melin Söderström som driver snöprojektet. Klimatförändringarna gör att många skidorter har svårt att hålla snögarantin.

Svårt med transporter

– Idag används sågspån, men det kräver många transporter och de flesta skidorter har inte nära till flis och sågspån, säger Erik Melin Söderström.

Det går inte heller att köra upp lastbilar i de alpina backarna.

Inom snöprojektet har man gjort tester på små snöhögar inomhus. Snö har täckts med olika sorters tyg och spån.

Viktigt steg framåt

– Det som är mest intressant är tyg. Det är lättast att hantera, säger Erik Melin Söderström.

Fredagen den 28 april tar forskningen ett viktigt steg framåt. Man kliver nämligen ut i verkligheten.

– Vi börjar våra tester i Bruksvallarna, säger Erik Melin Södertsröm.

Utöver Bruksvallarnas egen stora hög så finns tre mindre snöhögar som fungerar som testhögar. Testerna är ett samarbete mellan Bruksvallarna och företaget Peak Innovations.

Ny typ av duk

Teamet består även av representanter från Luleå tekniska universitet och Norges tekniska naturvetenskapliga universitet i Trondheim. Testerna handlar främst om en ny sort duk som ska isolera snön, skydda mot regn och vind samt släppa igenom fukt.

Bruksvallarna blir testort. Foto: Joachim Lagercrantz

– Duken kommer placeras på en mindre testhög på cirka 550-650 kubikmeter i anslutning till den stora högen. Bredvid högen finns även två referenshögar med mer traditionella övertäckningsmaterial som sågspån och geotextilduk, för att kunna utvärdera volymförändringen, förklarar Erik Melin Söderström.

Snölagringshögarna mäts kontinuerligt under perioden med hjälp av gps-teknik, drönarfotografering, temperatursensorer och klimatdata. Testerna påbörjas i slutet av april och planeras att avslutas i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.