Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Hoffner (V), Bengt Bergqvist (S) och Lars-Erik Olofsson (Kd) presenterar det nya styret i Region Jämtland Härjedalen. Foto: SVT

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna styr regionen

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna avslutade – tre partier kommer att styra region Jämtland Härjedalen under den kommande mandatperioden.

Tillsammans har S, V och Kd 30 av de 55 mandaten i regionfullmäktige.

Samtliga partiföreträdare säger att det har varit förhållandevis lätt att komma överens i förhandlingarna som föregått det nya styret. Mycket av politikens fokus under mandatperioden kommer enligt politikerna att handla om personal och hur olika bemanningsfrågor ska lösas inom sjukvården.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

– Vi tre partier är väldigt överens om vilka saker som behöver utföras, hur vi ska hantera olika politiska frågor och verksamheten i regionen, sa Bengt Bergqvist (S) vid dagens presskonferens.

Socialdemokraterna är störst med 21 mandat, Vänsterpartiet backade i regionvalet och har fyra mandat, Kristdemokraterna har fem mandat.

Bengt Bergqvist kommer att föreslås bli regionstyrelsens ordförande och den nya regionstyrelsen tillträder 1 januari 2023.

Så blev mandatfördelningen i regionvalet i Jämtland Härjedalen Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Jämtlands län

Mer i ämnet