Genrebild, SOS-operatören på bilden har ingen anknytning till artikeln. Foto: SVT

SOS ”glömde bort” att skicka ambulans – fick vänta 53 minuter

Uppdaterad
Publicerad

I vintras larmades en ambulans till en patient i Odensala, strax utanför Östersund. Men på grund av allt för lång tid mellan larm och att ambulansen nådde fram har Region Jämtland Härjedalen upprättat en avvikelserapport.

Klockan 16:32 ringde en person i Odensala SOS alarm för att hen var i akut behov av sjukvård. Först klockan 17:25 anlände en ambulans, trots att två ambulanser var lediga i Östersund och redo för utryckning.

När Region Jämtland Härjedalen kontaktar SOS alarm för att ta reda på varför det dröjde så länge att skicka en ambulans lämnas förklaringen att det var mycket att göra.

”glömde bort” ärende

Personen på SOS alarm som dirigerar ambulanserna uppgav att hen hade många pågående ärenden i Västerbotten och därför glömt bort ärendet i Östersund.

Det finns inga uppgifter om att patienten lidit skada av förseningen. Larmet gällde enligt rapporten inte en livshotande situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.