Stadig ökning av orosanmälningar i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

När någon misstänker att ett barn far illa så ska det anmälas till socialtjänsten i kommunen. För myndigheter är det obligatoriskt att anmäla. Men det är samtidigt också möjligt för en privatperson att ringa in en orosanmälan och man får göra det anonymt.

Som synes på diagrammen nedan så följer inte Krokoms kommun de övriga när det gäller utvecklingen. Riktigt vad det beror på kan man bara gissa.

I övrigt är bilden entydig. Från 2013 så har det skett en stadig stegring av antalet anmälningar.

Liknande siffror i hela landet

Vi har tittat närmare på Östersunds kommun, som ju har det största underlaget att bygga statistik på. Och utvecklingen är tydlig. Men Östersund och länet i övrigt är inte unikt, så här ser siffrorna ut för i princip samtliga kommuner i landet.

I praktiken handlar anmälningarna om att barn vistas i missbruksmiljöer, att våld förekommer i hemmet eller att barnet försummas på olika sätt. I klippet här ovanför kan ni höra vad som kan ligga bakom ett ingripande från socialtjänsten.

Orosanmälningar i Bergs kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Bräcke kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Ragunda kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Härjedalens kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Krokoms kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Strömsunds kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Åre kommun. Foto: SVT Grafik
Orosanmälningar i Östersunds kommun. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.