Foto: TT

Stafettläkare begär 82.000 – för en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas 2.000 distriktsläkare i landet. Det innebär en gyllene marknad för stafettläkarna. Landstinget i Jämtland som införde stafettläkarstopp för två år sedan fick backa, eftersom läkarna helt enkelt flyttade. I Brunflo har en läkare begärt 82.000 kronor för en veckas jobb.

På hälsocentralen i Brunflo, i Östersunds kommun, har man inte haft en fast läkare på två år. Normalt sett betalas en stafettläkare 45.000 kronor i veckan där, men i höstas höjde man ersättningen till 62.000 kronor i veckan.

Men när en läkare begärde 82.000 kronor för en veckas arbete sa man ifrån.

– Det är egentligen vansinnigt och pengarna borde gå till annat, säger Karin Hellgren, som befinner sig utanför vårdcentralen.

”Synar marknaden”

Hon får medhåll av Margaretha Lööf Johanson, medicinskt ansvarig vid Brunflo hälsocentral.

– Det finns doktorer som helt klar synar marknaden och vet var det är brist och vilka veckor det är brist och då dyker de upp med sina ersättningsanspråk.

Vill stoppa stafettläkare

Nu hoppas man på gemensamma överenskommelser mellan landstingen för att stoppa stafettläkare som begär 80.000 kronor i veckan plus hotell, mat och hyrbil.

– Det får vara någon rimlig ranson på hur mycket man begär. Det borde kunna vara så att man funderar på patienterna och vad de behöver och att läkarna då överväger att ta en fast anställning, säger Ann-Marie Johansson (S), landstingsråd i Jämtland.

Vad gör man som politiker när läkare begär 80.000 kronor i veckan?

– Det går ju inte. Vi kan inte betala det.

Fakta/Stafettläkare

  • Stafettläkare eller hyrläkare är en läkare, oftast allmänläkare, som arbetar tillfälligt på vårdinrättning för att fylla vakanser som inte kunnat ersättas med fast personal.
  • Landstingen har haft som mål att minska de skenande kostnaderna för stafettläkarna, men de fortsätter att öka. I Stockholm hyrdes läkare in för 81 miljoner kronor årets första kvartal, i Region Skåne för 50 miljoner.
  • Sammanlagt la landstingen 2,85 miljarder kronor på inhyrd personal 2013, då är dock sjuksköterskor inkluderat.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.