Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför får stängningen av Gåsenstugan konsekvenser för fjällsäkerheten. Hör Gåsens sista stugvärd, Mats Medin, ge sin syn på saken i videon. Foto: Marie Selander, SVT/ Mats Medin

Oro för försämrad fjällsäkerhet efter Gåsenstugans stängning

Uppdaterad
Publicerad

I helgen stängdes Gåsenstugan, mellan Vålådalen och Sylarna. En stängning som ifrågasätts från många håll. Stugan har inte bara erbjudit möjlighet till övernattning utan också skydd vid hårt väder.

– Den är viktig för fjällsäkerheten, inte minst vintertid, säger stugvärd Mats Medin.

När stugvärd Mats Medin i söndags satte hänglåset på Gåsenstugan var det inte bara en stängning för säsongen – utan av allt att döma – för gott. STF har träffat en överenskommelse med tre samebyar om att dra ner sin verksamhet i Jämtlandsfjällen och då främst vid den populära vandringsleden Jämtlandstriangeln.

Även om avtalet inte klubbats igenom formellt så tyder allt på att överenskommelsen kommer att gälla.

Knutpunkt för vandrare och skidåkare

Den innebär bland annat minskade öppettider, färre bäddar och stängning av restauranger vid tre fjällstationer (Blåhammaren, Sylarna och Helags). Utöver det ska Gåsenstugans stugvärdsstuga överlåtas till en av samebyarna. Vad som ska hända med de övriga byggnaderna på stugplatsen är oklart.

Många oroas nu över att stängningen ska påverka fjällsäkerheten negativt. En av dem är Gåsenstugans sista stugvärd Mats Medin som tycker att det är synd att stugan stängs. Det kommer att krävas åtgärder för att fjällsäkerheten ska upprätthållas i området, menar han.

– Nu blir det betydligt längre mellan stugorna. Ska man ta sig från Stensdalsstugorna eller Vålåstugan till Sylarna nu så blir det en bra bit över tre mil att ta sig, säger Mats Medin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.