Småföretagen i Åre och resten av länet hör till de som återhämtat sig bäst i landet efter pandemin, visar årets småföretagarbarometer. Foto: SVT

Stark återhämtning bland jämtländska småföretag efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Jämtländska småföretag hör till de som återhämtat sig bäst i hela landet efter pandemin. Det visar årets Småföretagarbarometer. Orsaken beror till stor del på ökad turism.

– Grunden för länets småföretag är till stor del besöks- och turismnäringen. Återhämtningen är en indikator på ett uppdämt behov att uppleva saker, som att resa och äta ute. Det är det vi märker av i länet, säger Joakim Sjöstedt, regionchef för Företagarna Jämtland-Härjedalen

Efter två år av negativ utveckling i Jämtlands läns småföretagskonjunktur har trenden nu vänt starkt uppåt. Det är en uppgång i tillväxttakten för sysselsättning, orderingång och omsättning. Detta visar Småföretagsbarometern 2022, som Företagarna, Swedbank och Sparbankerna står bakom.

Förutom ökad turism så har också en större inflyttning och en ökad expansion i delar av länet bidragit till att det går bättre för småföretagen, enligt Joakim Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.