Foto: TT/SVT

Statlig utredning: Skattechock hotar glesbygden

Uppdaterad
Publicerad

År 2040 kommer 86 procent av landets befolkning bo i storstadsregioner eller nära en stor stad. Det visar prognosen i en ny utredning. Och med liten befolkning kanske skatten måste chockhöjas, skriver utredningen.

Glesbygden blir ännu glesare, servicen försvinner, välfärdssystemet hotar att kollapsa och för de som blir kvar och jobbar blir det ännu tyngre, de ska dra lasset för den ökade andelen äldre.

Det är den dystra verklighet som målas uppi rapporten ”Demografins regionala utmaningar” som lämnades in strax före jul.

Sverige 2040

Större skattehöjningar krävs

För att klara de kommunala åtagandena skulle det behövas chockartade skattehöjningar.

– Då är det betydligt större höjningar som skulle vara befogade, mellan åtta och 18 kronor i de mest avlägsna delarna av landet, säger Sverker Lindblad som är utredare vid näringsdepartementet.

– Slår man ut den skattehöjningen på alla invånare i landet så blir det inte så mycket, säger Hans Westlund, professor i regionalekonomi vid KTH. Det borde kunna åtgärdas via det kommunala utjämningssystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige 2040

Mer i ämnet