Susanne Kvarnlöf och Anneli Åsén Carlsson får svårt att välja bilder till sin utställning. Foto: SVT

Fotograferna Anneli och Susanne gör utställning om sina rötter

Uppdaterad
Publicerad

Pressfotograferna Anneli Åsén Carlsson och Susanne Kvarnlöf fick Östersunds kommuns kulturstipendium. Nu ska de göra en utställning med bilder de valt själva.

Genom åren är det enormt många länsbor som fotograferats av Anneli Åsén Carlsson och Susanne Kvarnlöf, främst för Östersundsposten. Sedan en tid arbetar de som frilansfotografer. Stipendiet ger dem möjlighet att arbeta med den gemensamma utställningen ”Rota mi” – mina rötter.

Foto: SVT

Stipendiet var oväntat

– Jag blev helt chockad när de ringde och sa att vi fått stipendiet, säger Anneli Åsén Carlsson och bläddrar bland sina bilder på dataskärmen.

Susanne Kvarnlöf håller med om att det var oväntat.

– Vi har ju varit tidningsfotografer och inte arbetat direkt konstnärligt.

Susanne Kvarnlöf har rötter i Offerdal. Foto: SVT

Tillbaka till sina rötter

Utställningen ska fokusera på kvinnor på landsbygden. Anneli har rötter i Hoverberg och Susanne i Offerdal.

– Vi vill gå tillbaka till hur vi upplevde det då och nu, säger de.

Utställningen ska visas i Östersund, Hoverberg och Kaxås.

Stipendiet är på 30 000 kronor var. Tanken är att stipendiaterna ska få arbetsro för att utveckla den konstnärliga verksamheten.

Även dansaren och koreografen Sindri Runudde fick Östersunds kommuns kulturstipendium. Sindri Runudde tilldelas 40 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.