– Vi ser en ökad efterfrågan från företag om en vilja till etableringar i vår kommun, säger Johan Bürger Hyllienmark, näringslivschef Åre kommun. Foto: SVT

Stor inflyttning till Åre: ”En meningsfull fritid väger tungt”

Publicerad

Åre kommun har sett en stort ökning av inflyttningen till bygden under det senaste året. För en kommun som just nått 12 000 invånare betyder det utmaningar att hänga med.

– Det sista året har drygt 1 000 personer flyttat hit, säger Johan Bürger Hyllienmark, näringslivschef Åre kommun.

Många lockas av en annan livsstil än i storstaden, säger han. Med ökningen följer också krav på kommunen.

– Det är inte lätt att växa snabbt. Det ställer krav som är svåra att ordna på kort tid. Nu jobbar vi med att säkerställa den kommunala grundservicen som vård, skola och omsorg.

Ny förskola och skola i Duved

Om- och utbyggnationen av Duveds skola är i full gång. Det är en av de största investeringarna i Åre kommuns historia. Foto: SVT

I Duved byggs just nu skolan ut för att rymma 600 elever, men den behöver bli ännu större. Därför har kommunen beslutat att bygga en fjärde våning. Totalt kommer skolan rymma cirka 800 elever, mer än dubbelt så många som idag.

Kommunen planerar också att bygga en ny förskola i Duved med 10-12 avdelningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.