Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I vissa byar växer det ganska kraftigt och då behöver vi bygga nytt och bygga ut, och då kanske det är bättre med färre och större anläggningar, men det måste vi utreda, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun. Foto: SVT

Stora investeringar krävs i reningsverken i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Idag finns 20 kommunala avloppsreningsverk i Åre kommun. År 2018 var åtta av dem underkända. Sedan dess har en del åtgärder genomförts, men fortfarande återstår mycket jobb.

Det största reningsverket i kommunen finns i Åre, Vikverket, och det är hårt belastat. Innan kapaciteten förbättras kan antalet bäddar i Åredalen inte utökas med mer än 30 procent. Nu tittar man på vilka detaljplaner som ska prioriteras:

– Vi behöver göra dels kortsiktiga lösningar för att komma i kapp det eftersatta underhållet men vi måste också utreda om vi ska ha så många anläggningar i kommunen. Kanske är det bättre att bygga nytt och större och dra ihop dem så att det blir färre, säger Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Åre kommun.

Har gjort flera investeringar

I Storvallen, strax utanför Storlien, håller man just nu på att bygga ett helt nytt reningsverk och även i Bydalen bygger man nytt. Åtgärder har också gjorts i Undersåker och Hallen:

– På fredags ska vi ta beslut om en satsning på reningsverket i Mörsil, säger Daniel Danielsson.

Kommer kosta 1 miljard

– Om vi tar fem år tillbaka och fem år framåt så är det säkert upp mot en miljard kronor vi behöver lägga. Vi kommer att behöva låna pengar till det här men VA-taxan kommer troligtvis behövas höjas framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.