”Det kommer orenat vatten ut i naturen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1970-talet har Åre kommun vuxit med över 1.000 gästbäddar per år. Men med en snabb utveckling kommer också bakslagen. I Åre är 40 mil avloppsledningar ett sådant exempel.

– Det har varit eftersatt under rätt så lång tid. Vi har ju haft fullt upp med nytt, nytt, nytt och inte tagit tillvara på det befintliga och det gamla, säger Lars-Erik Eriksson som är teknisk chef på Åre kommun.

Hans avdelning har nu fått ett föreläggande av miljöavdelningen. I det står det att det saknas både kunskap och kontroll över de avloppledningar som finns i kommunen. Man pekar bland annat på att kända bräddpunkter inte alltid har larm och att det kommer in ovidkommande vatten, främst i form av smältvatten, i ledningarna.

Åresjön

– Reningsverken har en viss kapacitet men om man får in för mycket vatten så blandas det med avloppsvattnet och då kommer det in för stor mängd in i reningsverket. Och då klarar reningsverket inte av att rena på ett bra sätt, säger Jasna Lindberg som är miljöchef på kommunen.

Orenat avloppsvatten rinner ut

Istället sker så kallade bräddningar, det vill säga att orenat avloppsvatten rinner ut i Åresjön. Flera sådana har också skett från reningsverket i Åre, det så kallade Vikverket. I fjol rann exempelvis 400 kubikmeter ut i sjön när en bräddning skedde på grund av mycket smältvatten.

– Det kommer ju orenat vatten ut i naturen, säger Jasna Lindberg.

Men kommunen är inte ensam bov i dramat. I Åre kommun har man av tradition låtit exploatörerna också byggt avloppsledningarna. Därefter har samfälligheter fått sköta underhåll och drift. I Åre finns i dag ett 40-tal sådana lösningar. Men även där saknas kunskap och kontroll.

– En del av dem vet inte ens vilket reningsverk de är anslutna till, säger Jasna Lindberg.

Översyn ska ske

Nu ska en total översyn av avloppsledningarna ske. Därefter ska kommunen planera för eventuella åtgärder. Fast de ledningar som ägs av samfälligheter måste också samfälligheterna åtgärda.

– Den kostnaden får de stå för isåfall. Och har man inte lagt undan och skapat ett ekonomiskt utrymme för det då kan det bli svårt att lösa det, säger Lars-Erik Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åresjön

Mer i ämnet