Stormöte i Storlien om vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill EON bygga en vindkraftspark med upp till 70 snurror precis vid norska gränsen mot Storlien. Samtidigt planeras ett stormöte i byn där företagare och boende ska få svar på tal från EON.

Redan om fem år kan bygget dra igång om EON får som de vill. 70 snurror bara 400 meter från svensk/norska gränsen uppe på Kopperåfjället. Men det är inte helt välkommet från alla.

– Jag tror inte att det kommer bli positivt eftersom det är så nära där vi har verksamheten, säger Lena Flaten som är företagare i Storlien och bland annat har verksamhet uppe på berget som kommer ligga precis vid den tänkta vindkraftsparken.

Inget att sätta emot

2007 så beslutade Åre kommun att helt säga nej till all vindkraft i fjällen, men nu finns det inget att säga till om från kommunens sida.

– Vi brukar inte lägga oss i våra grannars åtaganden och förehavanden på det viset, utan var och en får sköta sitt eget territorium så att säga, säger Eva Hellstrand (C) som är kommunalråd i Åre kommun.

Runt 50 personer räknar man med kommer på informationsmötet i Storlien under onsdagskvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.