Storsjöbadet i Östersund rostar sönder – tidigare chefen: ”Håller kanske tio år till”

Uppdaterad
Publicerad

Storsjöbadets tidigare chef har lämnat en rapport om badhusets kondition till ansvariga politiker i Östersunds kommun. Slutsatsen är att själva stommen sakta vittrar sönder och att det inom cirka tio år bör byggas ett helt nytt badhus i Östersund.

Storsjöbadets äventyrsdel är just nu helt tömd för reparationer i botten på hoppbassängen. Efter årsskiftet är planen att den åter ska fyllas med vatten och kunna ta emot badsugna barn – som nu får hålla tillgodo med simbassängen intill. Men Storsjöbadet i Östersund sjunger nog ändå på sista versen. Det har en utredning kommit fram till, som den tidigare badhuschefen Joakim Halvarsson skrivit.

Hur blev din rapport mottagen av politikerna?

– Ja, det var ganska många i nämnden som reagerade på att: ”oj? Är det så här illa?”, berättar Joakim Halvarsson.

Rostangrepp i armeringen

Det är i källaren, under bassängerna, som de riktigt allvarliga problemen finns. Betongen är på flera ställen hårt angripen av läckande vatten med omfattande rostangrepp på armeringen.

– Vi har ett läckage i skvalprännorna som gör att vatten läcker ner i betongkonstruktionen och till slut når armeringen. På sikt kommer det att påverka hållfastheten.

Bara det mest akuta

Storsjöbadet stod klart 1986 och har sedan dess byggts ut och renoverats i omgångar. I rapporten till politikerna föreslås nu de mest akuta kortsiktiga åtgärderna för att kunna hålla badet öppet.

• Åtgärda löst sittande betong som annars kan orsaka personskador

• Byta skadade bärande betongbalkar

• Stötta upp under bassängbottnarna

Det beräknade underhållet de kommande tio åren beräknas kosta 2,6 miljoner kronor årligen. Men då ingår endast de mest nödvändiga åtgärderna.

Hör mer i klippet ovan och se hur angripen betongen är i källaren under Storsjöbadets bassänger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.