Vintern 2023/24 var Storsjön istäckt i 164 dygn. Foto: Nils Björkén

Storsjön isfri – tidigare än genomsnittet

Uppdaterad
Publicerad

I dag, den 14 maj är hela Storsjöflaket isfritt. Det är något tidigare än genomsnittsdatumet, som är den 16 maj, för mätningarna sen 1870.

Töväder, regn och vind fick i förra veckan isen på Storsjön att ”ruttna” och brytas upp. Då trodde nog många att sjön skulle var isfri inom något dygn.

Men inte förrän idag är sjön isfri, det rapporterar isobservatören Andreas Gyllenhammar i ett mejl.

”I och med att isen på Storsjöflaket lade sig den 2 december denna vinter så sträcker sig därmed årets isperiod över 164 dygn, vilket är två veckor längre än medelvärdet för mätserien. För att hitta när Storsjöflaket var istäckt så länge senast får vi gå tillbaka till vintern 1993/94.” skriver Andreas Gyllenhammar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På utsidan av Andersön, mot Storsjöflaket, har isen börjat bygga upp några rejäla högar. Men de kan nog växa till ytterligare om vindarna är de rätta. Klippet filmades på Kristi Himmelfärdsdag. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.