Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Jönsson (M) och Niklas Daoson (S) är överens om att Jämtkrafts investeringsbehov kommer före eventuella utdelningar till ägarkommunerna. Foto: Eva Danielsson/SVT

Strålande tider för Jämtkraft – oklart hur det påverkar kunderna

Uppdaterad
Publicerad

Att elpriserna rusar har nog ingen missat. Jämtkraft behåller bara för egen del en fjärdedel av den el som bolaget producerar. Det borde rimligen innebära strålande affärer just nu och man kan fråga sig hur abonnenterna kommer att märka av det.

Pär Jönsson är både moderat kommunalråd och styrelsemedlem i Jämtkraft. Han tycker inte att det är självklart att bli generösare mot de egna kunderna bara för att Jämtkraft just nu går bra.

– Det är så oroligt på elmarknaden att det måste finnas buffertar för de investeringar Jämtkraft ska göra, säger han.

Men faktum är alltså att Jämtkraft producerar sin el till i princip samma kostnader som tidigare. Medan överskottet säljs till de priser som på marknaden pressats upp av den allt dyrare ryska gasen.

För inte länge sedan gjorde Jämtkraft en aktieutdelning till ägarkommunerna. Den landade på 300 miljoner.

– Eventuella framtida utdelningar måste fastställas efter nära kontakt mellan Jämtkraft och vårt ägarbolag Rådhuset AB, menar oppositionsrådet Niklas Daoson (S).

Runt om i landet larmas nu inte bara om privatpersoner som hamnat i klistret på grund av elpriserna. Företag med hög elförbrukning riskerar rent av att slås ut.

– Menar du att man ska ge rabatter för företagens el? säger Pär Jönsson.

Det vore väl i så fall inte unikt?

– Då är det ett rent affärsmässigt beslut som företagsledningen tar, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.