Styret i Åre kommun vill stoppa alla nya detaljplaner fram till 2025

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten i Åre kommun vill sätta stopp för alla nya detaljplaner för i kommunen fram till och med 2025. Det meddelade man på en pressträff under tisdagen.

Den största anledningen är vatten- och avloppssituationen samt ett behov av permanenta bostäder och kommunal service.

– Detta handlar inte om att stoppa utvecklingen i vår kommun. Det handlar om att hitta en långsiktig plan för att säkerställa den kommunala servicen mot våra invånare. Stoppet innebär inte att det kommer att sluta byggas imorgon, vi har många godkända detaljplaner som kommer att bebyggas, säger Can Savran (C), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Byggande i Åredalen

Styret menar att den stora inflyttningen som skett sedan millennieskiftet har varit både positiv för utvecklingen samtidigt som den ställer krav på kommunen.

Det finns undantag för stoppet och det gäller sådana områden där det finns tillräckiligt med avloppskapacitet och där planarbetet handlar om verksamhet som anses vara till ”särskild samhällsnytta”.

Miljöpartiet positiva

I ett skriftligt uttalande efter tillkännagivandet säger Miljöpartiets gruppledare i Åre, Elon Wissing, att hans parti är positiv till förslaget.

– Det här är något som vi i Miljöpartiet har drivit på för väldigt länge, och det är bra att majoriteten har tagit sitt förnuft till fånga. Men det här beslutet borde ha tagits mycket tidigare, säger han.

Socialdemokraterna ber om att få återkomma med sin syn på saken.

Slutgiltigt beslut om stoppet ska tas i kommunstyrelse och kommunfullmäktige i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggande i Åredalen

Mer i ämnet