Ensam ripjägare på Flatruet Foto: SVT

Svårare för utländska jägare att jaga ripa

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 augusti är det premiär för småviltsjakten, en jakt som brukar locka tusentals norrmän till länet. Men nu är reglerna annorlunda.

I år ställs det höga krav på den icke-svensk som vill jaga småvilt på statens mark i fjällen före den 16 september. Nu måste man ansöka till länsstyrelsen som prövar om man uppfyller de krav om nära anknytning som ställs.

– Hittills har vi väl fått in ett hundratal ansökningar, säger Tommy Dadell, handläggare på Länsstyrelsen i Jämtlands län. Av dessa är det omkring 80 procent som har fått tillstånd.

Det som kan räknas som nära anknytning är:

  • att man äger en fastighet i Sverige (ej bostadsrätt)
  • att man har anställning i Sverige
  • att man har ett företag i Sverige
  • att man är utlandsboende svensk

En tredjedel utlänningar

Småviltsjakten har tidigare år lockat många utländska jägare. Speciellt många norrmän, då den norska jakten börjar först den 10 september. Under småviltsjaktens 20 första dagar förra året var det 8192 jaktdagar i länet. Av dessa var dryg 34 procent, eller 2804 utländska jägare.

Regeländringen till i år har gjorts för att det ska bli lättare för svenskar att få möjlighet att jaga, men de nya reglerna kan få andra konsekvenser.

Johan Persson, jaktarrangör Foto: SVT

– För lokalbefolkningen så kommer det nog bara vara positivt, säger Johan Larsson, jaktföretagare i Jämtland. Men man kan undra vad som händer rent ekonomiskt. Det borde vara en ganska stor portion norrmän som inte kommer hit och gör av med pengar.

– I vissa områden i norra Jämtland har vi haft 50 procent utländska jägare, säger Tommy Dadell från länsstyrelsen. Där kommer minskningen att bli enorm. Nu ska omkring 100 utländska jägare fördelas i hela länet.

Hellre jaktguider

Reglerna kring småviltsjakten har varierat ända sedan den infördes på 90-talet. Jaktföretagaren Johan Persson skulle vilja se krav på jaktguider för utländska jägare som ett sätt att kontrollera jakten.

– Jag tänker att det skulle spilla över pengar till lokala näringsidkare, säger han. Men man också  får en annan kontroll på de utländska jägare som kommer hit. Alla de har inte samma utbildning och jägarexamen som svenska jägare har.

De nya reglerna gäller jakt melland den 25 augusti och den 15 september. Efter det krävs det inte längre tillstånd för utländska jägare.

TV: Se inslaget om jaktreglerna här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.