Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur svårt är det att få tag på surströmming i år? Hör Andreas Söderström, miljöansvarig på Ica Maxi i Östersund, berätta i klippet. Foto: Petter Hansson Frank/SVT

Svårt för butiker i Östersund att få tag i surströmming: ”Tillgången är låg – och åtgången hög”

Publicerad

Det är svårt att få tag på surströmming – det säger flera butiker som SVT varit i kontakt med. På Ica Maxi i Östersund tog det bara ett par timmar innan burkarna med hela fiskar var slut, och strax efter lunch var hälften av hela leveransen såld.

Vanligtvis skulle Ica Maxi i Östersund ha köpt in över 3 000 burkar med surströmming. Årets brist på strömming har gjort att de, med andra butiker i Östersund, fått rätta sig efter leverantörerna. Därför har de nu bara kommit över hälften av vad de önskat köpa in.

Rikard Hamrén från Brunflo är en av flera som är på jakt efter surströmming inför veckans surströmmingspremiär.

– Det har inte gått så bra att hitta surströmming i år, men nu har jag hittat filéer i alla fall. Men jag vill helst ha hela fiska för det är ju romen man vill åt, säger han.

Begränsade köp för kunder

Butiken har satt en gräns på två burkar surströmming per hushåll för att så många som möjligt ska få köpa, berätter Andreas Söderström, miljöansvarig på Ica Maxi i Östersund.

– Det är tråkigt på väldigt många sätt, det finns för lite fisk så det finns inte nog med jobb till producenterna. Det är många aspekter med det här som är väldigt negativa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer