Sveg eller Hedlanda?

Uppdaterad
Publicerad

Att flytta flygplatsen har länge varit ett omdiskuterat ämne i Härjedalen och nyligen blossade den upp igen då det kom en utredning som näringslivet i Vemdalen och Funäsfjällen beställt.

Den visar att en flytt av flygplatsen från Sveg till Hedlanda skulle öka antal resenärer inom 15 år till 60.000. Tio gånger mer än vad Svegs flygplats har idag. Men att flytta en redan etablerat flygplats är Socialdemokraterna i Härjedalen emot.

– Nä därför vi vill satsa på den här flygplatsen vi har nu, vi har investerat 20 miljoner i den de senaste tio åren, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Moderaterna ser däremot stor potential med att flytta flygplatsen till Hedlanda.

– Får vi fler att flyga hit ökar de skatteintäkterna och då går det till allting, förskolan här i Sveg, äldreboendet i Lillhärdal och så vidare, säger oppositionsrådet Victor Ericsson (M).

Det är en fråga som splittar, bland övriga partier i Härjedalen förutom Moderaterna så är Centerpartiet, Härjedalspartiet och Sverigedemokraterna positiva till en flytt men en viktigt fråga då är att andra aktörer måste gå in och hjälpa kommunen att driva flygplatsen, något även moderaterna ser som viktigt. Övriga partier vill utveckla den redan befintliga flygplatsen i Sveg.

Var den här frågan tillslut kommer att landa är ovisst men några större mängder turister verkar inte flyga till och från Sveg i alla fall. Dagens flyg mot Stockholm innehöll två personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet