Enligt Skolinspektionen finns det bland annat brister i kontinuitet i undervisningen på skolan. Foto: SVT

Svenstaviks skola får kritik av Skolinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Svenstaviks skola i Bergs kommun har efter en granskning av Skolinspektionen fått kritik på flera punkter och nu krävs åtgärder.

Skolan har inspekteras som en del av Skolinspektionens granskningar av skolor med obehöriga lärare. Nu har Skolinspektionen kommit med ett beslut där de riktar kritik mot skolan och kräver åtgärder.

Detta är inte första gången Svenstaviks skola får kritik. Även 2014 skrev SVT Nyheter Jämtland om att Skolinspektionen riktade kritik mot att många elever på skolan inte fick det stöd de hade rätt till och att resultaten på skolan sjönk.

Brister vid flera lärarbyten

Vid inspektionen i början av maj i år konstaterade Skolinspektionen att det fanns brister i kontinuitet i undervisningen på grund av flera lärarbyten. Bland annat har eleverna fått arbeta med samma saker då den nya läraren inte haft kännedom om vilka moment som eleverna arbetat med.

LÄS MER: Svidande kritik mot Sventaviks skola

Skolinspektionen kunde även konstatera att det saknas fungerade rutiner för introduktion av nyanställda lärare, vilket resulterar i brister gällande överlåtande av information mellan lärare.

Bristande information till eleverna

Det framgick under inspektionen att eleverna på skolan var missnöjda med den information de fick om var de ligger till betygsmässigt. De har fått informationen sent på terminen vilket kan göra det svårt för eleverna att hinna förbättra sina betyg.

Vid inspektionen kan Skolinspektionen även konstatera att de obehöriga lärarna behöver stöd i sitt arbete, något som rektorn har planerat redan till hösten.

Bland annat avser rektorn genomföra en schemaläggning där flera ämnen parallelläggs så att behöriga lärare på ett bättre sätt kan utgöra ett stöd för obehöriga lärare.

Kräver förbättring

I sitt beslut kräver nu Skolinspektionen förbättringar på tre olika punkter:

  • Rektorn behöver säkerställa att alla elever får en sammanhållen undervisning med kontinuitet i samband med lärarbyten.
  • Rektorn behöver säkerställa att det i skolan finns en samsyn och samverkan kring tolkningen av kunskapsmålen.
  • Rektorn behöver säkerställa att obehöriga lärare ges ett organiserat och strukturerat stöd i arbetet med att genomföra undervisningen.

Senast den 18 januari 2018 ska skolan redovisa till Skolinspektionen vilka åtgärder som vidtagits utifrån de identifierade utvecklingsområdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.