”Vi byter lärare hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre elever i årskurs nio vid Sventaviks skola når upp till målen i alla ämnen. Trenden har varit nedåtgående senaste fem åren och nu får skolan svidande kritik från Skolinspektionen.

På Svenstaviks skola har skolresultatet sjunkit bland elever som gått ut grundskolan dom enaste fem åren. Under läsåret 2012/2013 så gick 64,4 % av eleverna ut grundskolan med godkända betyg i alla ämnen. Alltså var tredje elev hade underkänt i minst ett ämne. Det är klart under rikssnittet.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Vi måste titta på hur det har sett ut med lärartillhörigheten, vilka förväntningar man har om det speglar av sig på elevernas resultat, säger Anneli Olofsson barn- och utbildningschef Bergs kommun.

Svidande kritik

Efter en tillsyn av skolinspektionen får nu skolan svindande kritik. Läget är allvarligt då kunskapsresultaten sett över tid är låga och tendensen är sjunkande. I sin rapport pekar man inte bara på dom som inte når upp till reslutaten utan man ser även att dom som når högre resultat minskar, vilket man menar från skolinspektionen att dom eleverna inte får tillräckligt med stöd av lärarna. Detta medför att elevernas motivation sjunker.

– Det kan ju vara för att vi byter lärare hela tiden, vi får ju vikarier hela tiden, säger eleven Elin Hallkvist.

Skolan har på sig till första september i höst att visa på åtgärder som vidtagits.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.