Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På utsidan av Andersön, mot Storsjöflaket, har isen börjat bygga upp några rejäla högar. Men de kan nog växa till ytterligare i höjd om vindarna är de rätta. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Vackra ishögar bildas när Storsjöns is går upp

Uppdaterad
Publicerad

I samband med islossning och rätt vindar trycks stora sjok av stav-is upp på många av Storsjöns stränder. Vi tog oss till utsidan av Andersön för att ta del av skådespelet på nära håll.

Den här veckan har stora vita högar dykt upp runt Storsjöns stränder. De består av stav-is som pressas ihop mot land av den något kompaktare sjöisen som driver i vinden. I vissa fall kan högarna nå flera meters höjd.

Under fredagseftermiddagen var stora delar av Brunfloviken och Vallsundet isfria men ännu har inte Storsjöflaket gått upp.

– Inte än men processen är igång i alla fall, säger Andreas Gyllenhammar.

Storsjöns is

Andreas har i många år tagit på sig rollen att kontrollera och bokföra Storsjöflakets isläggning och islossning. Det är en av jordens längsta mätserier för isläggning och mätdata finns sedan år 1870.

Kan isen på Storsjöflaket komma att spricka upp redan idag?

– Tveksamt men det är isen som bestämmer, säger Andreas Gyllenhammar.

Relativt sen islossning

Om flakets is överlever lördagen så blir det den senaste islossningen sedan 2013 som då inträffade den 13 maj.

Den islossning som tagit allra längst tid på sig är dock en hel månad senare – Bara två veckor före midsommar, den 12 juni år 1909.

Passa på i helgen att ge er ut och spana efter högarna av Storsjöns iskristaller eller kika på klippet från Andersön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.