På ett apotek i Lillänge kan man numera testa om man har antikroppar mot covid 19. Janita Hallgren var en av dem som testade sig redan första dagen möjligheten fanns. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Testar sig för antikroppar på apoteket

Uppdaterad
Publicerad

Är du immun? Kan ens någon med säkerhet påstå sig vara immun mot coronaviruset? På ett apotek i Östersund kan man nu i alla fall testa sig om man bär på antikroppar mot viruset.

Onsdagen var första dagen för de tester som man i och för sig får bekosta själv, för 700 kronor. Till apoteket kom nu under första dagen en förhållandevis jämn ström med personer som ville testa sig.

Vilka är det som kommit hit?

Coronaviruset i Jämtlands län

– Alla möjliga åldrar, faktiskt. En berättade att hon tillhör en riskgrupp annars har det i princip varit vem som helst, berättar Emma Jönsson som utförde testerna.

En droppe blod läggs på en sticka. Därefter får patienterna gå ut och vänta i tio minuter för att slutligen fota av stickan och skicka den till det nätläkarföretag som ligger bakom testerna.

Janitha Hallgren var en av dem som testade sig på onsdagen.

– Jag var väldigt märkligt sjuk för ett par månader sedan. Nu hoppas jag att det var covid jag hade och att jag i så fall dessutom blivit immun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet