Foto: Thomas Tängerfors

Thomas i Vemdalen mötte vild myskoxe: ”Det är inte sant!”

Uppdaterad
Publicerad

Thomas Tängerfors lyckades filma en vild myskoxe i Vemdalen. Som närmast var han endast 40 meter ifrån djuret.

– Jag tänkte: Det är inte sant! Fan va' häftigt! Det är inte många som har fått se en vild myskoxe, säger han.

Den här artikeln är från 2 september 2019.

Det var i söndags som Thomas fick ett telefonsamtal från en kompis i Vemdalen som sett en myskoxe alldeles utanför huset. Thomas som är fotograf och skriver frilansartiklar för olika jakttidningar, skyndade sig iväg. Men väl framme fanns inget djur att beskåda. Till en början.

Dök upp utanför huset

En kort stund senare kom dock kompisens dotter springande. Flickan hade gett sig av för att rasta hunden men vänt i all hast när hon plötsligt mött myskoxen. Och det inte långt ifrån bostadshuset i utkanten av byn.

Thomas gav sig snabbt ut och där stod mycket riktigt en stor myskoxtjur alldeles i närheten.

– Det var verkligen otroligt läckert att få se en vild myskoxe, säger Thomas Tängerfors.

”Tänkte att det här kanske inte är så bra”

Tomas och ett par kompisar stod gömda bakom några träd och filmade. De försökte hålla koll på vittringen för att inte bli upptäckta. Myskoxen tycktes inte se dem. Förutom vid ett tillfälle.

– Då höjde han huvudet och tittade rakt mot oss och fnös. Då tänkte jag att ”Aj det här kanske inte var så bra”. Han var kanske 40 meter ifrån oss. Tydligen ska säkerhetsavståndet vara 100 meter, men det visste vi inte då.

Efter en stund vände myskoxen och försvann in i skogen.

– Det ska tydligen finnas tre vilda myskoxtjurar, som inte hör till myskoxhägnet i Tännäs. Myskoxar som är ute på egna vandringar. En av dem har tidigare setts i Mittådalen. Det kan ju vara samma myskoxe som nu var i Vemdalen, säger Thomas Tängerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.