Kommunen hoppas på att fartyget ska sjösättas till sommaren Foto: SVT

Thomée sjösätts i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av fartyget pågår för fullt och till sommaren hoppas kommunen att fartyget åter ska trafikera Storsjön.

Den klassiska ångaren Thomée, som K-märktes 2007, har renoverats i tre år och förhoppningen var från början att fartyget skulle trafikera Storsjön förra sommaren men så blev det inte. Renoveringsarbetet drog ut på tiden men förväntas nu vara färdigt i slutet av juni och man siktar på att den första turen med passagerare ska genomföras kring den 1 juli.

Renoverad för sex miljoner

Renoveringen av fartyget har minst sagt tagit lång tid. Ångaren har bland annat fått sig en dieselmotor på 300 hk, motorutrymmet samt akterdelen har byggts om och interören har fräschats upp med sittplatser för passagerare. Att motorn byts ut innebär att Thomée blir M/S, Motor Ship istället för S/S, Steam Ship.

Ångbåten Thomée

Det som återstår innan Thomée återigen kan trafikera Storsjön är bland annat möbeltapetsering, visst snickeri och arbete med hydraliken. Säkerheten på fartyget måste också ses över och ska besiktas enligt gällande lagar och regler.

Renoveringen beräknas totalt gå på cirka sex miljoner kronor.

Ett annat steg innan fartyget från 1880 kan sjösättas är att hitta någon som kan drifta fartyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångbåten Thomée

Mer i ämnet