Timmerkursen där det inte brinner i knutarna

Publicerad

Att hemmasnickrandet tagit fart under coronapandemin, det känner vi till. Men det finns de som tar det här ett steg till. På söndagen besökte vi Brunflo hembygdsgård och en kurs i knuttimring.

Cirka tiotalet deltagare hade lockats för att lära sig den byggteknik som kan tyckas både nattstånden och allt för tidskrävande. Men intresset var på topp.

– Jag är byggnadsingenjör och vill bland annat lära mig det här eftersom det handlar om byggnadsminnesvård, förklarar kursdeltagaren Emma Lidar.

Ledare för kursen har varit Erik Fröling-Hammarberg från Offerdal.

– Det är bondelivet som jag växte upp i som gjorde att jag lärde mig knuttimra. Där handlar det ju mycket att ta hand om det man har och laga sådant som behöver lagas, säger han.

Att kursen som denna blivit populära tror han beror på det växande känslan för hållbarhet. Och en knuttimrad kåk, den står där den står ett par hundra år.

– Intresset tror jag kommer sig av att folk mer och mer ser till vad som är bra på längre sikt och inte bara till det som kortsiktigt är billigt och lätt att bygga, spekulerar Erik.

I klippet kan ni se kursdeltagarna i full aktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.