Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när de dansanta medelålders männen mjukar upp sig och tränar inför den filminspelning som är projektets mål. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Tio jämtländska män gör dansfilm – utan tidigare erfarenhet av dans

Uppdaterad
Publicerad

”Omsorger” är ett annorlunda dansprojekt. Under tio veckor samlas en grupp med endast män i Östersund, för att genom dans utforska den egna historiens toppar och dalar.

Resultatet kommer att mynna ut i en fyra till fem minuter lång dansfilm. Projektet leds av danskonstnären Maria Ulriksson.

– Den färdiga dansfilmen ska sedan kunna cirkulera på sociala medier men vi hoppas också på någon sorts officiell visning när den i färdig någon gång i februari, säger hon.

Beställare av dansprojektet är Estrad Norr och ingen av de deltagande männen har någon större tidigare vana av scenkonst.

”Vill gärna fortsätta dansa”

Två av de SVT pratade med heter Björn Hansson och Nils Björkén från Rödön.

– Jag behöver röra på mig, helt enkelt, och gärna med rörelser som är lite annorlunda, säger Nils Björkén.

Nils Björkén, i rosa tröja, deltar i projektet för att få upp rörligheten i kroppen efter en trafikolycka. Men både Nils och kompisen Björn Hansson har redan pratat om att de vill fortsätta med dans i någon form, även efter att dansfilmen är inspelad och klar. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Mångtydigt begrepp

Projektet har fått namnet ”Omsorger”. Hör i klippet nedan om tankarna bakom det namnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ulriksson har tidigare gjort ett liknande projekt med en grupp män från Kramfors. Hör om tankarna med årets projekt – dansfilmen ”Omsorger”. Foto: Björn B Schäfer/SVT

I det konstnärliga teamet bakom projektet finns förutom danskonstnären Maria Ulriksson även filmfotografen Milja Rossi och kompositören Anna Sóley Tryggvadóttir.

Se mer från de dansanta jämtländska männen i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.