Flera explosioner hördes under natten på Järpens industriområde. Foto: Google earh/SVT

Tiotal tryckkärl exploderade i Järpen

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyratiden, natten mot midsommarafton, hördes flera explosioner från Järpens industriområde. Smällarna berodde på en brand som misstänks vara anlagd.

Ute på en grusplan hade en eller flera personer först gjort en stor brasa av gamla lastpallar. På elden kastades sedan gasolflaskor, använda brandsläckare och mindre sprejburkar.

– Allt det här är ju tryckkärl och när de blir tillräckligt heta så exploderar de, berättar insatschefen i Åre, Kåke Rosén.

Sammanlagt bedömer han att tiotalet explosioner, av varierande styrka, hann brisera innan räddningstjänsten fick kontroll på läget.

– Någon risk för brand var det inte eftersom det skedde en bit från närmsta hus. Men hade någon kommit förbi så kunde det vara farligt. Det blir ett väldigt tryck när kärl sprängs så här, förklarar Kåke Rosén.

Polisen var också snabbt på plats och spärrade av området inför den kriminaltekniska undersökning som ska ske. En anmälan om allmänfarlig ödeläggelse har upprättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.