Många protester mot att äldreboenden görs om till lägenheter där man får hjälp av hemtjänsten Foto: SVT

Tre äldreboenden i Härjedalen försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Idag, tisdag, väntas socialutskottet i Härjedalens kommun besluta att tre äldreboenden före årsskiftet ska göras om till lägenheter där dom boende kan få hjälp av hemtjänsten. I byarna är det många som protesterar mot att flera äldre ska behöva byta boende.

Fjällglimten i Vemdalen

De äldreboenden som berörs är Mobacka i Lillhärdal, Senioren i Sveg och Fjällglimten i Vemdalen. 

– De kommer att göras om till ett sorts mellanboende, säger Lars-Gunnar Nordlander (S) som är ordförande i socialutskottet.

Inga uppsägningar

Han säger också att den främsta anledningen till omgörningen är att kommunen behöver få ner sina kostnader. Man räknar med att spara 800 000 kronor per månad. Några uppsägningar är inte aktuella.

På de tre äldreboendena finns det idag totalt 20 personer som behöver vård dygnet runt och dom måste flytta till något av de äldreboenden som blir kvar, de finns i Ytterhogdal, Funäsdalen, Hede och vid Svegsmon i Sveg.

Underförstått löfte

Beslutet att en omgörning skulle göras togs redan 2015. Beslutet på måndag gäller tidpunkt för genomförandet.

Lars-Gunnar Nordlander håller med om att det fanns ett underförsått löfte om att de med stort vårdbehov skulle få bo kvar på sina nuvarande boenden livet ut, men så blir det alltså inte.

– Nu befinner vi oss i ett kärvt ekonomiskt läge, säger han.

Britt Gruving Fjellner ordförande i Fjällglimtens minnesfond

Många protesterar

Många har protesterat och menar att de gamla kan ta skada av en flytt. 

– En anhörig har sagt till mej att hon undrar om hennes mamma kommer att klara en flytt, säger Britt Gruving Fjellner som är ordförande i Fjällglimtens minnesfond, vars uppgift är att sätta guldkant på tillvaron för de boende där.

Socialutskottets ordförande Lars-Gunnar Nordlander (S) säger att han har stor förståelse för att en del är upprörda. Hör honom i klippet här nedanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.